ZELFS DE NOTARIS HEEFT HET GEHAD! dinsdag 10 oktober 2006 // 00:03 AMSTERDAM - Klagende belastingplichtigen, ondernemers en belastingadviseurs gingen ze voor, maar nu zijn ook de notarissen het zat. De doorgaans gezagsgetrouwe dienaren van de wet hebben het helemaal gehad met de Belastingdienst.

De fiscus, vinden de notarissen, is slordig, onredelijk en soms zelfs onbeschoft. Belastingambtenaren raken volgens hen geregeld akten kwijt, sturen officiële documenten vol koffievlekken retour, leggen onterechte aanslagen op en zitten op het vinkentouw om kleine typefoutjes van notarissen af te straffen met forse boetes.

De klaagzang van de notarissen wordt breed uitgemeten in de laatste uitgave van Notariaat Magazine, het lijfblad van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Volgens Jolanda Storms van de KNB loopt het de spuigaten uit bij de Belastingdienst. ‘Het zijn niet bepaald incidenten’, zegt zij. ‘Het lijkt wel alsof de fiscus weinig prioriteit wordt gegeven aan de relatie met de notaris.’

Volgens haar is het dom van de fiscus om de notaris niet te koesteren. Notarissen zijn verantwoordelijk voor de inning van miljarden aan overdrachtsbelasting bij de (ver)koop van panden en voor de het inhouden van successierechten bij de afhandeling van een nalatenschap.

De notarissen zijn daarnaast ongelukkig over de vele reorganisaties bij de fiscus, waardoor bijvoorbeeld de speciale afdeling voor erfenissen verdween. Een woordvoerster van de Belastingdienst zegt dat de fiscus en de notarissen volgende week om de tafel gaan zitten om de onvrede uit de wereld te helpen.

Bron: Volkskrant 29 september 2006