NOTARISSEN VAKER VOOR DE RECHTER dinsdag 10 oktober 2006 // 00:04 Notarissen vaker voor de rechter

AMSTERDAM - Het aantal gerechtelijke procedures tegen notarissen is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Vooral notarissen uit Amsterdam en Haarlem moeten zich vaak tegenover de rechtbank verantwoorden over hoe zij met hun klanten zijn omgegaan.


Dat blijkt uit een onderzoek van Notariaat Magazine, het vakblad van de notarissen. In 2005 stapten 433 mensen naar de Kamer van Toezicht (onderdeel van de rechtbank) om hun notaris aan te klagen, tegen 188 mensen in 1997.

De klachten gaan in de helft van de gevallen over de manier waarop de notaris een erfenis heeft afgewikkeld. Een op de drie procedures betreft de rol van de notaris bij de (ver)koop van onroerend goed. De overige klachten betreffen onder meer het optreden van de notaris bij echtscheidingen. In circa de helft van de gevallen krijgen de klagers gelijk van de rechtbank.

Robert Salomons, de voorzitter van de Koninklijke NotariŽle Beroepsorganisatie (KNB) noemt de stijging van het aantal klachten het gevolg van toenemende mondigheid van burgers, van gebrekkige communicatie door notarissen en van marktwerking in het notariaat.


Bron: Volkskrant 13 juli 2006